Monday, June 15, 2009

Masalah keruntuhan akhlak di bandar Kuantan..

Setiap hari masih timbul gejala2 sosial yang semakin parah melanda para remaja @ belia dan juga golongan2 dewasa di bandar Kuantan.. yang terbaru kisah pembuangan anak oleh pelajar sekolah di taman perumahan berdekatan dengan kawasan Beserah.. memang melampau.. biarpun DUN Beserah diwakili oleh YB dari PAS, tapi masalah sosial tidak mengenal kawasan @ wakil rakyat kawasannya..

Kalau nak disertakan faktor2
timbulnya gejala2 sosial di bandar Kuantan, memang banyak.. Kat bawah ada sedikit faktor2 yang mewujudkan banyaknya masalah ini :
 1. Pusat2 maksiat yakni kelab malam(clubbing) & pub yang tumbuh ibarat cendawan memang tidak dapat dinafikan kewujudan di sini.
 2. Konsert2 dan hiburan yang melampau yang tiada erti dan tidak memberi manfaat langsung kepada semua pihak..yang untung kedai 24jam & tokey2 hotel..
 3. Kewujudan pusat2 belajar yang dimiliki sepenuhnya oleh swasta yang tidak mengambil berat soal tingkah laku serta akhlak pelajarnya..cuba tengok kolej2 swasta di bandar Kuantan.. Hmm, da macam pusat beli-belah..
 4. Biasalah, nak harapkan polis pun tak boleh.. Nak suruh kawal remaja, tapi duit pulakyang disapu..sedih2
 5. Kurangnya pengawasan dari ibubapa.. Bangga kot tengok anak perempuan di usung oleh jantan2..
 6. Agama tolak tepi..

Cara2 pencegahan :
 1. Banyak kan pengetahuan akhirat & ilmu dunia.. Pasti remaja tidak terpesong jika ilmu akhirat & dunia penuh di dada..
 2. Kurangkan konsert2 & hiburan yang tiada faedah.. Tak percaya, tengok hotel2 yang pasti full booking..
 3. Tutup je la jalan2 masuk ke bandar Kuantan (malam sahaja).. senang cerita
 4. Pikir sendiri la mana2 pemimpin yang belajar tinggi2 tapi akal kurang.. Jawab la kat akhirat nanti..

2 comments:

 1. Kerajaan tempatan kena tengok perkara ni, jangan hanya nak mencari keuntungan semata-mata..Wakil parti pemerintah dalam kerajaan tempatan janagan buat tak tau dan lebih malang jika bersubahat sekali. Sebagai sebuah kerajaan ISlam sepatutnya parti pemerintah seperti UMNO peka dengan keadaan ini..Hidup Islam..Hidup UMNO...

  ReplyDelete
 2. kuantan adalah kampung ku..aku melihat akan kebenaran tulisan ini...tanggungjawap ini harus dipikul bersama jika kita benar sayangkan agama dan bangsa kita...

  ReplyDelete